Nézze meg Facebook oldalunkat

A kontaktlencse előnyei

A kontaktlencse nem bír prizmás hatással, így nagyobb látásszélességet biztosít, mint szemüveg. A kontaktlencse nem párásodik. Kiegyenlíti a szemfelszín görbületi egyenetlenségeit, ezáltal egyenletes fénytörő közeget biztosít és megszünteti a szaruhártya hibás fénytörését. Sportoláshoz, aktív tevékenységhez kimondottan javasolt a kisebb baleseti kockázat miatt. Emellett felmérések szerint a kontaktlencse magabiztosságot, jobb közérzetet nyújt.

Kontaktlencse típusok – mit korrigál?

A szférikus kontaktlencse a rövidlátás (myopia) és a távollátás (hyperopia) korrigálására szolgál, ez a leggyakrabban alkalmazott kontaktlencse típus. Az asztigmia korrigálására az ún. tórikus kontaktlencse való, amely kiegyenlíti a szemfelszín szabálytalanságait. A presbyopia bifokális kontaktlencse segítségével korrigálható, vagyis azoknak nyújt megoldást, akiknek a szeme képtelen közelre fókuszálni.

Színes kontaktlencse

A színes kontaktlencse, azaz kozmetikai kontaktlencse belsejébe speciális színezőanyagot ágyaznak, aminek köszönhetően akár teljesen meg is változtathatod a szemed színét – ez a fajta kontaktlencse készülhet dioptriával vagy anélkül is. Alapvetően két színes kontaktlencse típussal találkozhatsz: kiemelő színnel, amely nem változtatja meg a szemed alapszínét, csak élénkebbé teszi (kiemeli), és fedő színnel, amely lefedi, vagyis teljesen megváltoztatja a szemed eredeti színét. A színes kontaktlencse – legyen dioptriás vagy anélküli –, ugyanazt az ápolást igényli, mint a hagyományos kontaktlencsék.

Extrém kontaktlencsék

Már állatok számára is létezik kontaktlencse: egy német cég intraokuláris (műtéti úton beültetett) kontaktlencse gyártásával foglalkozik, kifejezetten állatok részére – elláttak már oroszlánfókát, kengurut, oroszlánt, zsiráfot, barnamedvét is az általuk készített kontaktlencsékkel, visszaadva tökéletes látásukat.

Vannak úgynevezett „crazy” kontaktlencsék, amelyek igazából egyszerű színes kontaktlencsék. Abban egyediek, hogy nem csak a szem színét változtatják meg, hanem szinte bármilyen mintával el tudják látni a szemből lefedett területet, legyen szó akár vámpír-, vagy farkasszemről, vagy egy mosolygós arcról.

Mikor ne hordjuk?

Irritáció jelentkezése vagy a szem gyulladása esetén azonnal forduljunk orvoshoz! Egyes esetekben az orvos akár meg is tilthatja a kontaktlencse viselést. Allergiás reakcióknál vagy a kontaktlencse viselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt jelentkező betegségeknél fordulhat elő ilyen leggyakrabban.